Razmišljate o laserskom uklanjanju dlačica - evo što bi trebali znati

Jasna Franković Kindij

Neželjene dlačice na licu i tijelu su za mnoge žene problem pa su u stalnoj potrazi za najboljim rješenjem za glatku kožu - kod kuće ili u kozmetičkom salonu. Možda ste i vi isprobale različite mogućnosti uklanjanja neželjenih dlačica: od brijanja, depilacije, izbjeljivanje, korištenja kreme i epilacije, ali tražite nešto dugotrajnije.

Dugoročne mogućnosti uključuju otklanjanje dlačica diodnim laserom.

Pitate se što je laserska uklanjanje dlačica? Kako laser djeluje? Što se može postići?

Kako djeluje lasersko uklanjanje dlačica?

Lasersko uklanjanje dlačica se temelji na korištenju laserske diode koja stvara svjetlost određene valne duljine i koja može prodrijeti do korijena dlačice. Svjetlost se pretvara u toplinu koja uništava matične stanice u korijenu dlake.

Dlačice je potrebno obrijati jedan dan prije tretmana jer dlaka ne smije biti iznad površine kože. Kada je dlaka u razini kože, lasersku svjetlost privlači boja tj. pigment dlake ispod površine kože te ju provodi do samog korijena dlake.

Hoće li laser trajno ukloniti dlačice?

Laserski tretman može trajno smanjiti gustoću dlačica ili ih trajno ukloniti. S obzirom na to da laserska zraka djeluje na korijen dlačice u rastu bit će potrebno obaviti više tretmana kroz duži period. Nisu sve dlake u istoj fazi rasta, a želite li ukloniti sve dlake s nekog područja na tijelu treba se pričekati da sve dlačice prođu kroz iste faze.

Koliko tretmana će mi trebati?

Broj tretmana koji će vam trebati prvenstveno ovisi o:

  1. vašoj dlaci, odnosno količini i vrsti pigmenta u samoj dlaci - više pigmenta dovodi do boljeg uklanjanja dlačica, 
  2. hormonima - ako nisu u normalnim razinama, broj potrebnih tretmana diodnim laserom može biti povećan. 

Koje su moguće nuspojave?

U prvih 24 sata nakon tretman može se pojaviti lagano crvenilo kože uzrokovano brijanjem i toplinom koja je posljedica djelovanja lasera. Iz tog razloga potrebno je kožu obrijati dan ranije, a 3 do 4 dana prije i poslije samog tretmana treba izbjegavati direktno izlaganje UV zrakama. 

Je li važno o kakvoj vrsti lasera je riječ?

Vrsta lasera utječe na to koliko će tretman biti djelotvoran. Diodni laser je puno efikasniji i sigurniji od IPL uređaja zbog karakteristike svojih zraka. Kod diodnog lasera sve su zrake spojene u jednu tj. ponašaju se kao jedna zraka te prodiru dublje i imaju znatno veću energiju za uništenje korijena dlake.

IPL uređaj ima raspršene zrake te manju snagu i dubinu prodora. Razlika između diodnog lasera i IPL uređaja je poput usporedbe auta i bicikla. I na kraju, jako je važno da diodnim laserom rukuje osoba koja je prošla edukaciju kako bi se tretman što bolje odradio te izbjegle nuspojave.

Ako Vam se sviđa, podijelite ovaj članak: