Savjet kozmetičarke s 50 godina iskustva: Treba li tvome licu profesionalno čišćenje lica?

Jasna Franković Kindij

Često od klijentica koje dolaze u salon, a nisu nikada bile na tretmanu čišćenje lica čujem kako nisu sigurne čemu točno služi sam tretman. Dolaze na depilaciju jer se žele riješiti dlačica, na pedikuru i manikuru jer žele lijepa i njegovana stopala te ruke... No, nije im jasno zašto bi one ili netko drugi trebao tretman čišćenja lica.

'Ako redovito kod kuće umivam lice i čistim tonikom/micelarnom vodom, trebam li ipak profesionalno čišćenje lica? Nemam akne pa zašto mi je potrebno čišćenje lica?' – samo su neki od upita mladih dama, ali i žena srednjih godina. Jeste li se i vi ikad razmislili o ovome i upitali svoju kozmetičarku za savjet. Ako niste, dopustite mi da vam ukratko pojasnim koji su razlozi i metode za čišćenje lica kod kozmetičara.

Prvo analiza kože i istiskivanje mitesera

Za početak, profesionalni tretman čišćenja lica uvijek bi trebao raditi stručan kozmetičar, a prije samog protokola čišćenje trebao bi napraviti analizu kože. Vrlo je važno odraditi pregled jer samo tako će se moći utvrditi postoje li uz vidljive akne i potkožni miteseri.  I tu bih na početku pojasnila koja je razlika mitesera i akni.

Miteseri nastaju nakupljanjem sebuma koji izlučuju lojne žlijezde, što dovodi do začepljenja pora. Koža proizvodi prekomjernu količinu masti pa dolazi do razvoja mitesera. Većina se lojnih žlijezda nalazi uz korijen dlake i to u području lica, ramena, prsa i leđa pa na tim područjima i nalazimo najviše mitesera. Miteseri kao i 'zatvoreni komedoni' mogu izazvati aknu.

Problem sa potkožnim miteserima

Najveći problem su zapravo ti miteseri koji se ne otvore. Na mjesto 'čepića' koji možda u samom početku nije toliko vidljiv, ali se osjeti pod prstima, postupno dolaze bakterije koje pogoršavaju stanje. Okolnu kožu zahvaća infekcija zbog koje se ispod površine kože stvara gnoj. Upravo zbog navedenog je vrlo važno tretmanom čišćenja lica obaviti istiskivanje. Za razliku od običnih mitesera, prije istiskivanja potkožnih prištića je potrebno otvoriti epidermu (vanjski sloj kože).

Preporuka je da ih nikako ne istiskujete sami. Ako ne istisnete pravilno miteser, može se stvoriti još veća upala. Ako pak stišćete prejako, možete oštetiti kožu. Kako potkožni miteser nije povezan s površinom kože bez otvaranja epiderme nećete moći istisnuti sadržaj, a to može uzrokovati još veću iritaciju te ujedno proširiti infekciju unutar kože. Prištić će još duže biti vidljiv, a može nastati i ožiljak ili hiperpigmentacijska mrlja.

Ostale prednosti profesionalnog čišćenja lica

Osim što će se tijekom čišćenja ukloniti miteseri, potkožni i upaljeni, uz tretman mikroabrazije se mogu eliminirati nečistoće i odumrle stanice kože. Ovo smatram jako važnim u današnje vrijeme kada većina žena svakodnevno koristi jako veliki broj make-up proizvoda, ali i drugih preparata poput krema, tonika i seruma za lice. Nijedan čistač, micelarna voda ili tonik ne uklanjaju sve nečistoće na koži. Naravno da je njihovo korištenje važno, jednako kao i skidanje šminke prije spavanja.

No, mikrodermoabrazija lica je ta koja će omogućiti uklanjanje površinskog 'odumrlog' sloja kože i toksina. Time se dobiva mogućnost stvaranja novih stanica i kolagena. Koža vidljivo poprima gladak i blistaviji izgled. I ono što je najvažnije, samo čista koža i bez začepljenih pora može upiti sve one hranjive sastojke iz krema i seruma koje koristite. Isto tako, time se duboko hidratizira koža i omogućuje bolja opskrba kisikom. Drugim riječima, čišćenje lica kod kozmetičara će vas riješiti mitesera, ali i poboljšati opći izgled lica, povećati glatkoću i elastičnost.

Protokol profesionalnog čišćenja lica

Profesionalno čišćenje lica obično traje otprilike između sat i sat i pol. Tretman se sastoji od analize kože, skidnja šminke, parenja, mehaničkog istiskivanja i nakon toga piling po potrebi nanošenja odgovarajućih preparata i maske.

Preporučena učestalost čišćenja lica

Učestalost profesionalnog čišćenja lica ovisi o tipu kože. Moja preporuka je da se čišćenje obavi minimalno dva puta godišnje. Sve će ovisiti o i vašem načinu života, prehrani, dnevnoj njezi i navikama. Općenito, normalnu kožu možete profesionalno očistiti svaka dva do tri puta godišnje. Zrela ili vrlo suha koža treba više njege pa bi čišćenje bilo jednom do dva puta godišnje, ali takva koža treba više regerenativnih tretmana. Problematičnu kožu će trebati čistiti češće, naročito ako postoje miteseri, svaka 3 tjedna ili jednom mjesečno. U svakom slučaju, kožu je važno njegovati – osim mikroabrazije, korisna je masaža lica, piling i aroma terapija te ostali tretmani.

Sve naše usluge njege lica možete pronaći ovdje: https://jfk.hr/njega-lica.html

Ako Vam se sviđa, podijelite ovaj članak: